Dolors Viladrich i Pascual

Dolors Viladrich i Pascual (Manresa, Bages, 12 de novembre de 1936) és una compositora de sardanes.

De petita, a la seva família es respirava ambient musical amb la mare professora de piano i el pare instrumentista de saxo i clarinet. Tanmateix, és la mateixa família que li recomana no seguir el camí de la música perquè eren temps difícils.

No va ser fins el 1994 quan, després d'una prejubilació als 58 anys, va decidir emprendre i perfeccionar els estudis musicals a l'escola Esclat de Manresa. Els seus professors van ser Montserrat Rotllant, piano, i David Martell i Jordi González d'harmonia. Després de compondre una havanera i una cançó de bressol com a complement dels exercicis a les classes d'harmonia, a partir de l'any 2000 comença a compondre sardanes assessorada per Marcel Artiaga, de la cobla Montgrins, amb qui ha perfeccionat els estudis d'instrumentació per a cobla.

El 27 de novembre de 2001, la Jovenívola de Sabadell va estrenar la seva primera sardana Un sentiment dedicada en record del seu fill. Tres anys més tard la seva sardana dedicada a la seva fillola Anna Maria és finalista de la Sardana de l'any. De moment ha escrit 13 sardanes, i el 15 de març de 2008 presentà el seu primer compacte titulat Il·lusions al Teatre Conservatori de Manresa, amb la cobla Montgrins.

El compositor Francesc Juanola li dedicà la sardana El Pere i la Dolors.

Morí a Girona el 17 d'octubre del 2010. El Foment Sardanista Sant Sadurní  es va adherir al dol de tot el món sardanista, per la perdua de la compositora i amiga.