Enric Ortí i Martin

Nascut a Barcelona ( 9 de març de 1966) és el primer tenora de la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona i compositor de sardanes. L'any 2006 va guanyar amb una àmplia majoria la divuitena edició del premi de La Sardana de l'Any amb Essència d'aplec.Als 8 anys s'inicià en l'aprenentatge musical al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona cursant solfeig i teoria, cant coral i harmonia. Estudià tenora amb els professors Emili Mas Oliver, Francesc Elias, Josep Colomer i Ricard Viladesau, saxòfon amb Adolf Ventas i flauta travessera amb Núria Taulé.

En la seva infància, Ortí va viure immers en un ambient familiar sardanista. El seu pare ballava a la colla Roure i el seu avi, també molt sardanista, va sentir per Ràdio Sabadell que es buscaven joves per fundar una cobla a Sabadell. Ortí es presentà i fou acceptat a l'edat de només 9 anys, per formar part de la Cobla Jovenívola de Sabadell. Debutà com a tenora solista en l'acte de presentació oficial de la cobla el 23 d'abril de 1976 al Teatre Municipal La Faràndula de Sabadell i interpreta la sardana Ja bufem!, escrita especialment per aquesta ocasió pel mestre Josep Auferil i Costa.

En aquests primers anys, el jove músic es va formant amb el treball seriós, efectiu i molt valorat del mestre Salvador Uyà i Prat, obtenint sis anys més tard el premi del músic jove concedit per l'Obra del Ballet Popular i la Generalitat de Catalunya i donat a Montserrat pel Pare Abat.

Debuta en un gran aplec el 1979, amb tretze anys, a l'Aplec de Calella interpretant Rourenca de Max Havart. Amb la Cobla Jovenívola de Sabadell ha actuat al Palau de la Música Catalana, a l'Auditori, al Palau de la Generalitat i a la majoria de països europeus així com a Mèxic i Veneçuela.

Fora de l'àmbit sardanista, ha col·laborat amb conjunts i intèrprets solistes com Un Anche Passe (França), Companyia Elèctrica Dharma, Jorge Sarraute, Xavier Mas, Carles Benavent, Jordi Rallo, Enildo Rasúa, Riad Ahmed, Xandra Noraine, etc. i concerts de música contemporània amb acompanyament de piano, violí i flauta travessera. Ha actuat amb la Banda Municipal d'Oviedo, al Teatre Príncep d'Astúries, de la mateixa ciutat. També ha col·laborat en la realització de l'espectacle infantil Les noves aventures d'en Joan de l'Ós portat a terme als principals teatres de Catalunya. L'11 de setembre de 2008 va actuar al costat de Xavier Molina en un concert de Marina Rossell al Palau de la Música Catalana.

Complementant la seva tasca musical, també realitza conferències sobre la tenora (història, intèrprets, tècniques i interpretació) i des de l'any 1994 imparteix classes particulars de tenora.

Juntament amb el tenores Jordi Molina, Quim Duran, Xavi Molina, Jordi Paulí i Àlex Vila forma part del Jordi Molina Sextet de tenores, formació estable que es dedica a la promoció de la tenora fora de la formació de cobla.

L'octubre de 2008, després de 32 anys de ser el primer tenora de la Jovenívola, opta per fer un salt professional i accepta l'oferiment de la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona.

Sardanes compostes.