Josep Farràs i Casòliva - No ens matarà el covid

a 29 de gener del 2021

 · 

EN DEFENSA DE LA NOSTRA MÚSICA, CULTURA POPULAR i TRADICIONAL Capítol 1er (i últim)

Ahir dijous 28 de gener a la tarda, era a Girona per feina i tenia una hora morta, la qual vaig emprar (com faig sempre que puc), per passejar pel barri antic, on em vaig cansar de veure programes enganxats en restaurants, parets, botigues, i inclús dintre d’un excusat d’un bar..., anunciant multitut de concerts, obres de teatre i demés actes culturals en sales, teatres, auditoris i espais culturals.

Això sí, de tots els artistes i formacions que hi participen, ni un del món de la cultura popular ni tradicional...

Ni cap cobla orquestra, ni cap orquestra, ni cap coral, ni cap cobla, ni cap grup d’havaneres, ni cap grup de musica tradicional, ni cap conjunt ni grup de versions...

I veig als diaris que arreu de Catalunya passa igual...

Ja ho sabem que a les altes esferes no ens consideren cultura, més aviat som tractats amb molta sort de “culturilla” o “faràndula”(i al nostre país veí, de “músicos y titiriteros”), pero moltes de nosaltres, les formacions catalanes, fa molts anys que existim, algunes més de 100 i no som productes de temporada com la majoria d’aquests que els qualifiquen com cultura, i hem portat i defensat any rera any, dia rera dia, la nostra música i cultura popular per tot el país i a l’estranger, amb un nivell musical altíssim, i NO HI HA DRET que en aquests moments, l’única activitat cultural i musical que s’ha restringit i perseguit severament hagi sigut la nostra, la de les cobles, orquestres, corals, audicions de sardanes, habaneres, conjunts, grups de versions i de rebot, l’activitat d’organitzadors, representants, tècnics de sò i muntatge, que com nosaltres també viuen de la feina que ens han prohibit fer, quan hem fet un gran esforç, diria que els qui més, per adaptar els nostres concerts i actuacions a la nova normalitat i hem complert sempre amb les mesures per les autoritats sanitàries imposades, com s’ha demostrat al llarg de tot l’estiu passat, sense ni un sòl contagi!!!

Així doncs:

-Quina diferència hi ha, Srs del famós PROCICAT, en autoritzar concerts en auditoris i sales amb totes les mesures sanitàries que deixar-ho fer en pavellons, ateneus, sales municipals, polivalents i envel.lats, si compleixen igualment les mesures?

-Perquè no tothom té dret a treballar per igual?

-Ja que NO ENS DEIXEU TREBALLAR, perquè no rebem cap ajuda? (ejem... una de 750 € que la meitat encara no hem cobrat...)

-Perquè les poques ajudes que doneu, sempre se les emporten els que vosaltres cualifiqueu discriminatoriament com “cultura”, i deixeu de banda tota la musica  i cultura popular i tradicional catalana?

-Perquè pressioneu als organitzadors d’actes de cultura popular i tradicional perque els anul.lin tots?

-De que ens serveix estar carregats de Creus de Sant Jordi, reconeixements oficials, premis i llargues trajectòries exitoses quan no sen’s ha tingut ni sen’s té per rés?

Ja n’hi ha prou d’aquest cuento!!!

Ens esteu portant a la ruïna!!!

En comptes de defensar la nostra música més genuïna com hem fet tots nosaltres, sembla que us interessa que el nostre patrimoni musical i cultural desapareguin!!!

Ja sabem i lamentem que estem dins d’una pandèmia, en som molt conscients i ens posem al costat d’aquells que l’han patit i la pateixen, però nosaltres també tenim dret a treballar per portar el pa a taula i pagar les nostres despeses i impostos que, per cert, no ens han pas aplaçat ni exhonerat de pagar.

Hi ha sectors que no se n’han ressentit, però la cultura popular, l’hosteleria i els serveis la majoria autònoms, hem rebut molt fort, i molt poca gent ens ha ajudat. Un agraïment per les entitats i ajuntaments que durant aquest any no han anul.lat els contractes que tenien amb totes les formacions de musica tradicional catalana i ens han fet costat!!!

La gent necessita la nostra cultura i música tradicional, i ara més que mai.

No va ser declarada la cultura “bé essencial”?

Doncs per tots o per cap!!!

Ja n’hi ha prou de denigrar la nostra feina i haver de suplicar que si us plau, no ens anul.lin l’actuació o ens deixin treballar.

No faré cap més comentari ni al facebook ni enlloc perquè ja veig que el rerafons és molt profund i potser no cal donar-hi més voltes, doncs tampoc en treurem l’aigua clara. Sabem que ens costarà anys recuperar el que teníem, però defensarem a mort la nostra cultura, però la veritat, no ho entenc. No ens ho mereixem.

És vergonyós!!!