La sardana de 7 o de 10 tirades?

Sardanes de 7 o de 10 tirades?

Tots dos sistemes mereixen el meu respecte doncs mantenen intacte la música i l'esperit de la sardana. Dit d'una altra manera, cap del valors que té la nostra dansa, queda alterat.

Les raons que conec dels partidaris de les 10 tirades són: 1ª  Des de que Pep Ventura va fer la gran transformació, s'ha fet així, i 2ª que necessiten les quatre primeres tirades per comptar i repartir. Si  un geni creador, renovador i revolucionari com Pep Ventura visqués entre nosaltres segur que de canvis n'hauria fet i pel que fa a la 2ª raó, potser caldria que canviessin el sistema de repartiment per un de més àgil. Diguem la veritat: poca gent aguanta una sardana de 10 tirades.

Els partidaris de les 7 tirades , en primer lloc tenim l'aprovació dels músics. No n'he trobat cap en contra, més aviat a favor. En augmentar el nombre de sardanes posem a l'abast un ventall de possibilitats d'ampliar el nostre coneixement de la extensa producció sardanista. Caldria donar pas a les noves generacions de compositors i a les més madures que malgrat els anys continuen treballant i no deixem de banda els compositors vells, oblidats injustament. Posaré un exemple: Personalment m'agrada, entre molts d'altres, Pere Mercader i Andreu i el seu àlies Joan Calders, Quantes en toquen actualment tret de Gota d'Aigua o Escalenca i unes poques més? Més de  300 sardanes - només esmentant un autor -  que dormen el somni de l'oblit, injust, sense sentit, amb poca estimació al patrimoni cultural del país. Donem sortida al joves, als veterans i als antics programant les seves sardanes. Gaudim de 9 sardanes en lloc de 6 i multiplicarem la opció de sortir a la llum de una munió de composicions fetes amb il·lusió i mestria, un patrimoni que ja voldrien tenir altres cultures. Coneixer més la sardana vol dir estimar-la i gaudir-la més i a la vegada destacar-la com un dels senyals que ens identifica com a poble, que bona falta li fa en els temps que correm.

                 Pel que fa a la opinió popular, pel que jo sé, en les entitats que l'han demanada, el resultat és positiu per les 7 tirades.

Pere Roca i Giró

                        06/08/2013