Comptar i repartir les sardanes.

Foment Sardanista Sant Sadurní 

UNA DE LES MOLTES MANERES DE COMPTAR I REPARTIR LA SARDANA A L'ESTIL EMPORDANÈS i EL MANRESÀ DE 7 TIRADES.

Per fer pràctica virtual.         Clic   

La sardana clàssica és de 10 tirades

 La opció de 7 tirades, és cada dia més habitual.   Clic x opinió

  Hem marcat les tirades que es suprimeixen en el sistema "manresà" de 7 tirades.

Info sobre autors, tirades i  molt més al web,    boig sardanista.  

-------------------

A continuació intentarem explicar les diverses  parts de la sardana.

Introit del flabiol.    No es balla.

   Tirada  1    curts, cal comptar quants punts tiren.

2    curts, s'acaba sempre en un dos.

3    llargs, cal comptar quant tiren els llargs.

4    llargs, tirada senar acaba en un 2, i si és parell en un 4.

5    curts,  s'acaba en un 2 si el total de punts és parell i en un 3 si és senar.

           6    curts, igual que la 5.          Queda suprimida           

            7    llargs, vegeu el sistema - 10.               Queda suprimida

8    llargs, vegeu el sistema -10   

contrapunt              Queda suprimit

9    llargs, igual que la 8.    Queda suprimida

contrapunt,  no es balla.

10    llargs, igual que la 9.

       Cop final.

L'introit del flabiol alerta els dansaires perquè posin atenció per començar a comptar i a dansar (si es vol) quan comenci la música. Les tirades 1 i 2 es ballen seguides i cal comptar-les però no repartir-les. Acaben sempre en un 2.

Cal que els dansaires es fixin bé en els primers compassos de curts, i procurin recordar-los, ja que en acabar la tirada 1 els tornaran a sentir, això voldrà dir que ha començat la tirada 2. Els compassos que hauran comptat des de l'inici de la música fins al començament de la tirada 2 és el que tiren els curts. Aleshores cal començar a comptar de nou: un, dos, tres, etc. fins al mateix nombre de compassos que hem comptat abans, i en arribar-hi s'haurà acabat la tirada 2. Farem un 2.

Després de les de curts 1 i 2, sense parar gens la música es ballen les 3 i 4 de llargs i tal com hem fet amb les 1 i 2 cal fixar-se en els primers compassos i començar a comptar-los, ja que quan els tornem a sentir voldrà dir que ha començat la tirada 4, que acabarem en un 2 (tirada senar) o en un 4 (tirada parell).

La tirada 5 (curts) cal repartir-la i acabar-la en un 2, si el total de compassos és nombre parell, i en un 3 si és senar. La tirada 6, igual que la 5. Suprimida la tirada 6 en el sistema "manresà".

La tirada 7 (llargs) pot acabar tant a la dreta com a l'esquerra, de la manera més curta.Tant en la tirada senar com en la parell cal consultar el sistema -10. La tirada 7 queda suprimida en el sistema "manresà"

La tirada 8 cal repartir-la de manera que acabi a l'esquerre. Les tirades 9 i 10 comencen i acaban a l'esquerre. En el sistema "manresà" el contrapunt després de la 8 i la tirada 9 queden  suprimits.

Pel que fa a les tirades 3, 5, 6, 7, i 8 cal començar-les cap a la part contrària de on hem acabat l'anterior. L' 1, 9 i 10 comencen sempre cap a l'esquerra. Després de sentir el flabiol sempre cap a l'esquerra.

En les tirades 7, 8, 9, i 10 el repartiment el donarà el punt -10 (aquest punt és el resultat de restar 10 del total de la tirada de llargs). Consulteu la guia adjunta ja que si bé és igual per a totes aquestes tirades , no vol dir que s'hagi de fer el mateix, ja que no totes les tirades hauran començat pel mateix costat i la tirada 7 no cal acabar-la a l'esquerre. Per explicar qué és el de -10 donaré un exemple. Comptem amb una sardana que tiri 87, això vol dir que el punt 77 caurà en el primer de la dreta o de l'esquerra, en el primer cas caldrà fer un 2-2-3 i en el segon, un 3.

En comptar les sardanes - pot ser és on ens equivoquem més -  cal sentir la música i ballar d'acord amb aquesta; poc a poc si és melangiosa, alegrement si és juganera, i saltant si s'engresca, però sempre seguint la música.

Trucs que poden ajudar. Cal fer mentalment uns exercicis sobre el que farem a la plaça a fi d'habituar-se a la dinàmica del comptar i repartir. M'ha ajudat fer-ho sobre un paper on haurem posat els  7 punts que fem al ballar  i comptar i fer repartiments amb tirades diferents. Practicar és la forma més bona d'aprendre. Aquest exercici el pots fer sentat a taula sense la pressió que representa estar a la plaça i equivocar-te, cosa bastant probable al ser aprenent.  No proposo altre cosa que una gimnàstica mental sardanista. No cal comptar tota la sardana, si compteu des del salt, podeu fer servir el sistema -10 tan si la tirada és parell com senar i és vàlit tan si la sardana és de 7 com de 10 tirades.

No dubteu però, que la millor manera de aprendre a comptar i repartir és assistint a un curset dels molts que es fan. Sols he intentat ajudar els que volen aprendre i no poden assistir a cap. Si teniu algun dubte i  voleu esbrinar-lo compteu amb el nostre ajut  a  foment@sardanesasantsadurni.org

====================================

PREGUNTES MÉS FREQÜENTS.

Què és una tirada?

Qualsevol sardana es divideix en deu parts. S'en diuen "tirades". Aquesta divisió pot ser de 7 si es segueix el sistema "manresà" del que són partidaris molts sardanistes.

Què s'enten per tirada parell o tirada senar?

En el primer cas el total de punts de la tirada és p. e. 84, 92 i en el segon seria

p. e. 65, 77, 81.   Compte amb les tirades de llargs amb número parell.  No hi ha gaires sardanes amb tirada parell. Cal practicar-ho!

Què es el "salt"?

El ritme dels passos va canviant durant l'interpretació de la sardana, depenent de la música. Aixi el punteig normal progressarà cap a "aire, salt petit i salt fort".

Què vol dir comptar des del "salt"?

Vol dir comptar els compassos que hi ha des del "salt" fins al final de la tirada. Es pot aplicar també el sistema -10 per repartir. Exemple: comptem 16 punts de salt, el punt 6 determinarà el que s'ha de fer.

Què és una sardana de 7 tirades?

En lloc de 10 té 7 tirades; dues de curts, dues de llargs, una de curts, una de llargs, contrapunt, i última de llargs. També s'anomenent sistema "manresà". Hi ha divisió d'opinions, sobre quina és l'opció més convenient. Cada dia creix més el nombre de persones partidàries de les 7 tirades.

Hi han més estils que l'empordanès?

També existeixen l'estil selvatà i el garrotxí, i són propis d'aquestes comarques.

Què és una sardana lligada?

És més dificil de comptar perquè no es distingeix bé l'acabament d'una tirada i el començament de l'altra.

I una sardana revessa què és?

És la que el compositor ha fet expressament per dificultar el compte dels compassos. Els que participen en aquest tipus de sardana els anomenem "revessaires". Trobareu molta informació al web:  www.revesses.cat

Què és una sardana obligada?

És la que ha fet l'autor per al lluiment d'un instrument o més de un o de tota la cobla.